13. februar 2012 Astrid Maria Bigoni

Nyhedsstrømmen bør være fri på Twitter

Whitney Houston dør. Du hører om det via Twitter. Sender du det videre via Twitter, eller venter du til nyheden er publiceret på din arbejdsplads platforme?

En CNN-journalist blev i sidste uge suspenderet på grund af et tweet, der kunne læses som homofobisk.

Også i sidste uge besluttede ledelsen på Sky News, at mediets journalister ikke må videresende tweets eller tweete nyhedshistorier fra andre medier, før de har clearet  det med en redaktør. I følge de nye regler for de ansattes brug af sociale medier skal man holde sig til sin egen historie og kun tweete om arbejdsrelaterede ting fra sin professionelle konto.

Det er tankevækkende, at vi stadig bliver ved med at vende tilbage til regler, der foreskriver, at man ikke må videresende andre mediers nyheder. Der er ingen tvivl om, at oplysninger skal tjekkes og at man som journalist skal være kritisk over for sine kilder. Også på Twitter. Også når det er breaking og tingene skal gå stærkt.

Der kan heller ikke være megen tvivl om, at man heller ikke bør sende racistiske eller homofobiske eller andre stødende tweets ud i verdensrummet. Det er dumt og vil miskreditere arbejdspladsen. Man bør altid lige overveje om tweetet vil kunne skade arbejdsgiveren, inden man trykker ‘Tweet’.

Når Sky News social media guidelines foreskriver, at man som journalist ikke må videresende andre mediers historier, tvivler jeg på, at det kun handler om at sikre korrekte oplysniger. Så bliver det et spørgsmål om ikke at unde konkurrenten et par sidevisninger. Og det er gammeldags. For nettets grundvilkår handler om fri information. Og det clasher Sky News guidelines med.

Twitters grundvilkår handler om, at det går stærkt. Dukker dit tweet op for sent – og her handler det om få timer – virker du utroværdig. Du skal være med, når det sker. Og ikke, når din redaktør har tid.

Læs også New York Times’ David Carrs kommentar om CNN-affæren og kommentaren på Editors Weblog.

Tagged: , , , ,

Kontakt mig!

Send mig en mail, eller ring! Jeg glæder mig til at høre fra dig.