11. marts 2012 Astrid Maria Bigoni

Curators Code – ny måde at kreditere kilden

Foto: Flickr/Scootie

Det kan ikke siges ofte nok. Det er god stil at linke til sin dokumentation på nettet. Det kan der ikke være tvivl om. En anden ting er, at det er god stil at linke til det sted eller til den person, der har givet én inspirationen til den historie, eller som har sendt én hen et sted, hvor man ellers ikke ville være kommet.

At kuratere har længe været det “man” skulle. Alle skulle være sin egen redaktør og viderebringe links til gode historier eller videoer. Det er sådan, vi finder nye uudforskede hjørner af nettet. Via aktive folk på Twitter, Delicious, interessante nyhedsbreve og andet finder jeg guldkorn, inspiration og emner, som jeg ofte sender videre. Det er en del af nettets økosystem.

Foto: Flickr/Scootie

Standarder for kreditering

Nu har kvinden bag Brain Pickings, Maria Popova, taget initiativ til et system, der skal honorere dem, som lægger et stort arbejde i at finde og dele information. På samme måde som Creative Commons og Copyright er systemer, der anerkender ophavsmænd, er Curators Code et stykke standardiseret attribution til at anerkende kuratoren.

Der er to måder at kreditere på. Den ene er, når man viderebringer noget uden at tilføje noget til det. Det er en slags via og ser således ud:

ex: Rortybomb: Some Critical Thoughts On The Rent Is Too Damn High Richard Florida

Den anden er til når linket er mere indirekte, og når dér, hvor man har fundet linket også har arbejdet videre med inspirationen. Det er også kendt som HT eller Hat Tip og ser således ud:

Selvfed mediebranche med store egoer

Det er en interessant tendens, hvis man skal kreditere kuratorerne. På den ene side synes jeg da personligt, at det er fedt, hvis folk sender et link tilbage til mig, når jeg har givet givet dem et godt tip til et interessant website, for eksempel ved hjælp af retweets eller mentions på Twitter. På den anden side kommer det hele til at minde lidt for meget om en selvfed mediebranche med store egoer, der skal anerkendes for hvert skridt, de tager. I det store hele er det dog til internettets bedste, at man linker til hinanden. Ellers ville andre ikke opdage nyt digitalt land.

Jeg tvivler på, at Curators Code-standarderne kommer til at vinde indpas. Men måske kan de hjælpe til at sætte fokus udfordringerne ved links.

I forhold til den selvfede mediebranche med de store egoer, som jeg nævnte før, ville en standardisering som denne revolutionere hele butikken. Tænk, hvis alle netartikler skulle indeholde et link til hvorfra historien stammede, eller hvorfra journalisten havde fået ideen til historien. Mit bud er, at det ville tvinge en ny originalitet frem. Måske på bekostning af det ligegyldige og støjskabende kvantitetskriterie, som medierne ligger under for.

I øvrigt skulle du tage og følge Maria Popova på Twitter, eller abonnere på det rigtig gode nyhedsbrev, hun udsender hver søndag.

Tagged: , , , , , , , ,

Kontakt mig!

Send mig en mail, eller ring! Jeg glæder mig til at høre fra dig.