8. maj 2012 Astrid Maria Bigoni

EU-projekt vil arkivere blogs

Tracie Farrell på Re:publica

Tracie Farrell på Re:publica

“Vi bliver nødt til at tage vare på blogs, fordi de har en kulturel værdi. Vi har fået funding til at udvikle arkiveringssoftware. Det skal kunne arkivere blogs og forsøge at gemme versioner af blogs, der ikke længere findes,” fortæller Tracie Farrell, der arbejder for Mokono et tysk digitalt marketingsbureau, der er involveret i Blogforever.

En platform til bevaring og aggregering

Blogforever er med på Re:publica, hvor de gør opmærksom på projektet. Blogforever handler om at skabe en platform, der er i stand til at aggregere, bevare, håndtere og sprede blogs. Det er et stort projekt, og midlerne kommer fra EUs 7. rammeprogram, der handler om forskning og udvikling af højteknologi.

Nogen vil måske mene, at det strider imod hele internettets natur at skulle arkivere noget, så dynamisk som blogs. Men det handler om at bevare at det for fremtiden.

“Hvis indholdet på en blog af forskellige grunde forsvinder, er det vigtigt at kunne genskabe det. Det er vigtigt at kunne se, hvordan ting udvikler sig. For mange forskere er blogs en måde at få forskning ud på, der ikke skal igennem et peer-reviewsystem. Det har kulturel værdi. De tanker vil stadig have værdi i fremtiden.”

CERN udvikler softwaren

De mange partnere i programmet er forskellige europæiske universiteter, softwarefirmaer, digitale bureauer og CERN (European Organization for Nuclear Research). Netop CERN står bag softwareudviklingen. Softwaren bliver åben og skal kunne tilgås af alle og en hver skal kunne bygge sit eget arkiv for eksempel baseret på bestemte emner. På den måde vil Blogforever også til en slags kurateringsværktøj.

Lige nu undersøger man, hvad der er vigtige elementer at kunne bevare og hvordan det kan gøres. Det er for eksempel, hvis  et blogindlæg har et YouTube-klip indlejret. Man tester også lige nu på 50 blogs med test (depoter). Senere ender man med at skulle teste på 350.000 blogs, for at se om projektet kan klare blogs i stor skala. Efter planen skal softwaren være tilgængelig fra 2013.

Læs mere om det på blogforever.eu

Tagged: , , , , , , ,

Kontakt mig!

Send mig en mail, eller ring! Jeg glæder mig til at høre fra dig.