2. maj 2012 Astrid Maria Bigoni

Tankefrihed kræver frie medier og frie medier kræver fri teknologi – Eben Moglen

“De seneste 1000 år har vores forfædre kæmpet for frihed, frihed til at tænke og ytre sig. Vi er nu ved et alvorligt vendepunkt i historien.”

Eben Moglen er juraprofessor ved Columbia University. Siden 1990’erne har har agiteret for fri software og fri teknologi som nødvendige friheder for frie samfund.

I sin keynote på Re:publica i Berlin understregede han gentagne gange nødvendigheden af, at vi tager aktivt stilling til, hvor meget kontrol regeringer og firmaer må have over vores data. Den kontrol hænger nemlig tæt sammen med fundamentale rettigheder så som ytringsfrihed og tankefrihed. Som igen hænger sammen med fri software, fri teknologi og frie medier.

Nettet som nervesystem

Den første modstander af frie medier og frie tanker var den katolske kirke. Siden kom revolutioner, hvor man kæmpede for retten til at tænke anderledes. Og nu er vi nået til et punkt i historien, hvor vi er forbundet som en hjerne i et stort nervesystem, hvor alle tanker flyder og er forbundne i netværk. Alt afhænger af netværket og vi er den sidste generation af hjerner, der er bygget udenfor netværket.

I 2003 skrev Eben Moglen dotCommunist Manifesto. Som navnet antyder, er det et manifest, der beskriver det udsnit af historien, der handler om information og teknologi, og sætter det ind i en marxistisk ramme. Allerede dengang, for snart ti år siden, efterlyste Eben Moglen aktører og aktivister, der var villig til at kæmpe for de basale rettigheder, så vi ikke ville opgive, hvad vores forfædre har kæmpet for.

Siden har vi blandt andet fået Wikipedia, der som er det eneste websites i USA på top 100 over mest besøgte sites, der ikke registrerer deres besøgende. Vi har også fået creative commons. Men meget mangler, i Eben Moglens øjne, stadig.

Medier forbruger os

For vi har ikke frie medier, når medier, hvis mening, det er at give os information, samtidig registrerer os. Vi er, med Eben Moglens ord, opvokset som medieforbrugere og nu er vi, i kraft af de data, vi generer det som medierne forbruger. Alt det vi læser, læser os. Den musik, vi lytter til, lytter også til os.

Den frihed til at læse, lytte og blive underholdt, uden at underholdnings- eller mediedistributøren kender vores identitet eller vores bevægemønstre, er en fundamental frihed. Det er tankefrihed.

Desværre blev den anonymitet blev ikke bygget ind i internettet. Som teknologien ser ud nu, er ikke en fejl. Teknologien logger vores data bevidst. Vi er derfor aktivt nødt til at tænke anonymiteten ind nu.

Regeringer registrerer os

Det er ikke kun firmaer, der bruger vores data. Regeringer verden over registrerer også, hvad vi gør online. Og på sin vis er det godt. Det er data, der kan bruges til mange gode ting. Men det kan også bruges til kontrol. Som for eksempel i Frankrig, hvor der på et tidspunkt var et forslag om at kriminalisere besøg på hjemmesider om Jihad. Det er ifølge Eben Moglen forsøg på at gøre det ulovligt at søge information. Og vi gør det, selvom historien mange gange har lært os, at tankefrihed er en vigtig rettighed.

Et andet af Eben Moglens eksempler er Amazon, der pludselig trak George Orwells roman The Animal Farm tilbage – fordi der ikke var rettigheder til den i USA. Eben Moglen sammenligner den episode med at brænde bøger af.

Nej til registrering

Men hvad er løsningen så? Ja, ifølge Eben Moglen, skal vi undgå dem, der sælger os bøger, der læser os og de andre indholdsdistributører, der overvåger os. Vi er nødt til at sige nej til dem. Det er svært, fordi vores teknologiske infrastruktur i høj grad er bygget på overvågende systemer.

En anden meget vigtig pointe hos Eben Moglen er, at vi er den sidste generation, der har oplevet en verden uden disse systemer. Og derfor er vi de eneste, der kan kæmpe imod dem.

Fri software, fri hardware og fri båndbredde

Hvis vi vil vende udviklingen og bygge medier, der er frie i yderste forstand, kræver det et netværk af ligesindende. Eben Moglen mener ikke, at det på nogen måde er let at gøre, men det er stadig muligt.

Det kræver også systemer, der er frie. Det betyder fri software, som man kan bygge på og ændre, som man har lyst til. Det kræver også fri hardware, som det, i modsætning til Apple-produkter, er muligt at ombygge. Endelig kræver frie medier også fri båndbredde – altså adgang til internet, hvor vi ikke bliver overvåget af internetudbydere, regeringer eller andre med interesse i det.

Når alt kommer til alt, hvad er det så, vi vil sige til vores efterkommere, spørger Eben Moglen retorisk? Er det at vi opgav vores ret til at tænke fri og ytre os frit, fordi det var belejligt, for retten til at være på Facebook eller fordi vi troede, at vi var frie?

“Vi kan vinde. Vi kan være den generation, der færdiggjorde det arbejde, vores forfædre startede for mange mange år siden. Vi må ikke fejle.”

Interesseret i mere?

Snyd ikke dig selv for at læse dotCommunist Manifesto. Det er interessant læsning.

Meget af det her hænger sammen med ACTA, som vil være en hindring for et frit internet. Læs om, hvad det er og hvorfor det er vigtigt hos Jeppe.

Eller tag et smut forbi Electronic Frontier Foundation, som kæmper for rettigheder på nettet.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Kontakt mig!

Send mig en mail, eller ring! Jeg glæder mig til at høre fra dig.